Pineau des Charentes


Wanneer we onze house-warming deden voor de familie, kregen we wat lekkers toegestopt. Zo kregen we o.a. een fles Pineau des Charentes. Zeer lekker!

Ik schets even kort het ontstaan van dit lekkere drankje. Het verhaal start in het jaar 1589 wanneer een Charentaise wijnbouwer tijdens de druivenoogst per ongeluk wat druivensap in een vat Cognac goot. Het vat werd gedurende enkele jaren in de wijnkelder van de wijnbouwer opgeslagen. Toen de man een aantal jaren later als gevolg van een overvloedige oogst het vat nodig had, nam hij een slokje van de inhoud en was aangenaam verrast.

De Pineau des Charentes was geboren.

Vandaag de dag zijn er strikte regels die bepalen of een aperitief Pineau des Charentes mag heten of niet. Zo bestaat Pineau des Charentes uit een combinatie van druivensap en Cognac van minimum 1 jaar oud met een minimum aan 60% alcohol. Het druivensap en de Cognac moeten steeds gebrouwen worden bij 1 en dezelfde wijnbouwer.

Pineau des Charentes rosé dient minimaal 8 maanden te rijpen in eiken vaten en de Pineau des Charentes blanc rijpt gedurende minstens 12 maanden. Deze drank wordt koel gedronken als aperitief, bij een temperatuur van 8°C à 10°C in een tulpvormig glas (waar je ook wel porto in drinkt).


Pineau rosé of rouge is uitstekend bij meloen, fruitsalade of sorbet. Pineau blanc kan je uitstekend combineren met foie gras en kazen als Roquefort en Bleu d’Auvergne. Een cocktail met Pineau des Charentes is ook een sterke aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: