Steak met Dragonsaus


Zoals jullie ondertussen wel weten is Meneer Allegaartje ook geen vreemde man in de keuken. Daar hij soms eens zin in steak heeft (en ik niet zo, afin soms wel), aten we dus één van de afgelopen weekends steak met een bijzonder lekker en smaakvol sausje!

De magen werden gevuld en de kookpot van de saus tot de allerlaatste druppel leeggehaald.

Dit recept is voor 2 personen.

Bereidingswijze:
– 2 steaks
– 1 el bloem
– 175 g verse kleine champignons (gekuist, maar in zijn geheel laten)
– 2,6 dl vleesbouillon (een half blokje oplossen in 2,5 dl water)
-0,55 dl droge witte wijn
– een klein blikje tomatenconcentraat
– 3 el boter
– 2 sjalotten (fijngesnipperd)
– 9 sneetjes gerookt spek (in dunne reepjes)
– 1,5 el citroensap
– peper&zout
– 1 blaadje laurier
– 3 tl peterselie
– 1 tl dragon
– 1 groot takje tijm (of 2 kleinere)

Bak de sjalot glazig in wat boter en bestrooi daarna met de bloem. Goed blijven roeren!
Voeg het tomatenconcentraat en de bouillon toe en nadien de laurier, tijm en de stukjes gerookt spek.
Laat het geheel gedurende 5 min sudderen op een zacht vuurtje onder gesloten deksel.
Stoof in een andere pan de (volledige) champignons aan in wat boter en het citroensap. Voeg peper&zout toe en daarna de witte wijn.
Als de champignons zijn aangebakken voeg je ze bij het tomatenmengsel en voeg je de peterselie en dragon toe.
Laat nog even gedurende een kleine 5 min onder gesloten deksel sudderen.

Bak ondertussen de steaks en kruid deze met peper&zout.

Wij aten dit met puree en een bladje sla, maar je kan dit natuurlijk ook met frietjes eten.
Zoals je wel al hebt gemerkt, zijn wij niet echt frietjes eters🙂

Het was zeer geslaagd.

2 responses to this post.

  1. Amai… lees ik nu dat mijn Vlaamse Helden hun vleesbouillon van blokjes maken? Gekker moet dat toch niet worden!😉

    Anders dan dat: een heel aantrekkelijk recept, dat hier in het Gelderse beslist navolging zal vinden, desnoods mèt (Vlaamse) frietjes.

    En overigens ben ik van mening dat zout en peper nog stééds geen kruiden zijn…😀

    Beantwoorden

  2. Posted by Hellechien on 26 januari 2010 at 09:02

    Ik vind het een overheerlijke saus! mjammie, en ook met dat vleesbouillonblokje…heerlijk!🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: