Eens iets feestelijks een mooi ogend, trendy en hip, modern en lekker 🙂 .En jawel, daarnaast ook nog eens makkelijk! Zo moet dat zijn, niet waar?
Ik kan moeilijk zeggen voor hoeveel glaasjes, iedereen heeft verschillende maten!
Bereidingswijze:
– 150g gekookte ham
– 20g bloem
– 2 gelatineblaadjes van 1,6g
– 1,5 dl room van 40%
– shiso purper of rode preischeuten
– een paar radijsjes voor garnering
– 20g boter
– 1,25dl kippenbouillon
– peper&zout
– 1 scheutje cognac of madeirawijn
– shiso groen of groene preischeuten
– een halve cavaillon (meloen) in stukjes
– 0,25 dl water
– 25g suiker
Los de gelatineblaadjes op in koud water.
Cutter de gekookte ham fijn.
Maak een roux met de boter en de bloem en voeg de kippenbouillon toe (=veloutésaus). Breng op smaak met peper&zout.
Voeg de gelatineblaadjes toe aan de velouté en laat deze afkoelen.
Doe er daarna de ham bij en voeg een beetje cognac of madeirawijn toe.
Klop de room half op en spatel deze onder het hammengsel.
Meloensaus:
Doe het water in een kom en voeg er de suiker bij. Laat de suiker smelten en laat het geheel voor 1/3e inkoken. Voeg daarna de meloen toe en meng goed met de suikerstroop. Mix het geheel en haal door een puntzeef.
Ziezo, alles is klaar.
Breng de hammousse over in een glaasje, bedek met een laagje meloensaus en garneer met de preischeuten en een stukje radijs.
Hier vonden de gasten het alleszins een succes!
Posted by Claeys on 6 november 2010 at 16:37
“laat voor 1/3 e inkoken”. Betekent dit dat het oorspronkelijk volume met 1/3e dan wel met 2/3 e vermindert?
Dus inkoken tot 1/3 e of inkoken tot 2/3e ?
Vriendelijke groeten
Posted by Leen on 7 november 2010 at 11:03
hey
het volume met 1/3e laten inkoken wilt zeggen dat er nog 2/3e overblijft daarna!
Posted by Lucie on 11 maart 2011 at 11:39
Beste,
Ik zou graag dit hapje eens maken.
Maar ik vroeg mij af of die 0,25 dl (of 2,5 cl) water voor de meloensaus klopte?
Alvast bedankt
Posted by Leen on 11 maart 2011 at 12:14
hallo,
dit klopt wel. er komt nog vocht uit de meloen, dus dit is voldoende.
smakelijk!
Posted by Elly on 19 oktober 2011 at 20:28
voor hoeveel personen is dit recept?
Posted by Leen on 27 oktober 2011 at 10:34
er kunnen toch een 25-tal glaasjes uit gemaakt worden
Posted by Mire on 29 augustus 2012 at 07:24
meloensaus kan vervangen worden door mango- ik maak dit altijd met mango of passievrucht en het is BERELEKKER