Moussaka


Zoals zoveel hobbykoks heb ik ook een lijstje met zaken die ik ooit eens wil klaarmaken, moussaka was er daar ééntje van! Bij nader inzien vrij eenvoudig. Ook handig als je volk ontvangt, want het is makkelijk vooraf klaar te maken. Op de moment zelf schuif je het gewoon in de oven en je kan lekker bij je gasten gaan zitten.

Dit recept is voor 4 personen.

Bereidingswijze:
– 2 kleine aubergines (of 1 grote uiteraard)
– 1 ajuin fijngesnipperd
– olijfolie
– 500 g lams- of rundsgehakt
– 500 g tomatenblokjes
– 2 à 3 grote tomaten
– bloem
– een half groentebouillonblokje
– 75 g parmezaankaas
– 7 à 8 grote aardappelen
– peper&zout
– 2 teentjes look
– oregano
– 0,5 theelepel kaneelpoeder
– boter
– 375 ml melk
– 2 eieren
– 250 ml water

Kook de aardappels ongeveer 20min. Snij de aubergine in schijfjes, leg op keukenpapier en bestrooi met zout. Laat ze ongeveer 25 min liggen. Dep ze daarna droog met keukenpapier en bak goudbruin langs beide kanten met de olijfolie. Breng ze tijdens het bakproces op smaak met wat peper.
Bak het gehakt rul met wat olijfolie en voeg de ajuin en knoflook toe. Breng op smaak met peper&zout en oregano. Roer er daarna de tomatenblokjes door en laat gedurende 5 minuten inkoken op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog wat peper&zout toe en ook de kaneel.

Snij de aardappels en tomaten  in schijven.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Laat 2 el boter smelten en bak er de bloem in. Roer de melk, 250ml water en het bouillonblokje erdoor. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Voeg peper&zout toe. Kluts de eieren en meng deze door  een klutsje van de net gemaakte saus, voeg daarna bij het geheel.

Zorg ervoor dat je ovenschaal ingevet is en bedek de bodem met de aardappelschijven. Daarbovenop leg je een laagje van het gehakt en tot slot leg je dakpansgewijs afwisselend de tomatenschijven en aubergineschijven erop. Giet de saus erover en bedek met een laagje van de parmezaankaas.

Zet gedurende 40 min in de overn.

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: